5/5 på Facebook
YDRE NÆSEOPERATION
Ydre næseoperation
YDRE NÆSEOPERATION
Næseoperation
før du tager beslutningen
Det kan være mange årsager til at man ønsker at ændre på sin næses form og/eller størrelse. Måske har du tidligere fået et traume, og næsen er blevet skæv eller har fået en hump (bule). Måske synes du bare ikke at din næse passer til dit ansigt. At få ændret sin næse er en stor beslutning, da det er lige midt i ansigtet. De fleste har tænkt over det i mange år, og hos mange er næsen et problem som måske sætter begrænsninger for ens hverdag. Alle disse ting vil vi tale om ved den første kontakt. Man kan have nogle ønsker og forhåbninger, men det er ikke altid muligt at imødekomme disse helt. Det kommer meget an på hvad udgangspunktet er.
I forbindelse med det første møde vil vi tage nogle billeder og lave en 3D model af dit ansigt. På denne model kan man ændre næsens form i nogen grad, så du kan får en ide om, hvordan det vil se ud efter en operation. Det er dog vigtigt at vide at det ikke er 100% sådan det ender, ofte bliver det meget bedre.
forventningsafstemning
Helignstid og det færdige resultat
Ved al kirurgi er der en helingstid og ved næsekirurgi er denne ofte meget lang. Man vil hurtigt kunne se en ændring, men det endelige resultat kan tage op til 1 år. Det vil sige, man skal være tålmodig og det er ofte svært. Måske er der lidt asymmetri men det skyldes som regel at helingen ikke går lige stærkt på begge sider. Det kan også være at man hurtigt kan se at der skal en korrektion til, men man vil altid vente med denne til næsen er helt ophelet, man kan ikke operere på en næse under heling.
Typer af ydre næseoperationer
Fjernelse af hump (bule)
Nogle mennesker har en hump eller bule midt på næsen, som kan fjernes ved en operation. For at fjerne den må man løfte huden og det foregår gennem næseborene, dvs. at man kan lave operationen uden at der kommer synlige ar. Man kalder det lukket teknik. Næsetippen vil som regel ikke ændre form, men nogle gange sker det at den bliver en lille smule bredere da den rykker sig lidt på næsen, dog er det sjældent noget man kan se.
Ved operationen fjerner man noget knogle og man må ”brække” næsen, dette betyder at der vil komme blå mærker i ansigtet efter operationen. Sjældent vil der komme nogle ujævnheder over næseryggen under opheling. Hvis disse ujævnheder er synlige efter 6 -12 måneder må man ind igen og få rettet det til, sådan en ekstra operation sker hos ca. 10 %. En eventuel ekstra operation en del af den samlede pakke, så ingen ekstra betaling.
Man vil have et skjold på den første uge og kan have smerter i uger til måneder efter operationen
Næsetip-plastik
Næsetippen består at to små ”vingebruske” som mødes i midten, og gå sammen mellem næseborene i den lille bro vi kalder columella. Nogle gange er der asymmetri af bruskene andre gange er de bare for store. Nogle gange hænger tippen nedad og man kunne ønske sig at den blev løftet lidt op.
For at ændre på tippen skal man frilægge bruskene. Ofte gør man dette ved et lille snit i columella og snit inde i næseborene, som ikke er synlige, det kalder man åben teknik. Nogle gange kan man lave det uden at skære i columella (lukket teknik), det er kirurgen der vurderer hvad der er bedst.
Ved tip-plastik er opheling ofte meget lang og det tager 1 år før det helt endelige resultat er nået. En gang i mellem må man rette lidt til, og her er det vigtigt at være tålmodig og vente til det rigtige tidspunkt, hvis en re-operation skulle komme på tale.
Som regel skal man også lave noget på næseryggen når man laver tip-plastik (en stor rhinoplastik) og man vil have blå mærker i ansigtet. Der kan komme lidt rødme i huden som forsvinder og man vil opleve hårdhed af tippen samt følelsesløshed i helingsfasen, op til et år.
Man har tråde som skal fjernes og et skjold over næseryggen den første uge efter operationen.
Operation for skæv næse
At rette en skæv næse er noget af det sværeste. Til trods for man løsner det hele har det en tendens til at vokse skævt sammen igen. Det er tit næseskillevæggen som er årsag til skævheden, derfor er det ofte nødvendigt at få rette den op som det første. Som regel må man også brække næsen, så blå mærker skal man være indstillet på i de første uger efter operationen. Man vil få en skinne på den første uge.
Information om fuld bedøvelse ved kosmetisk næsekorrektion
Hvis vi efter vores første samtale vurderer, at vi kan tilbyde dig en næseoperation, vil du få en tid til operation. En næse operation foregår i fuld bedøvelse.
Fasteregler
Det er vigtigt at din mavesæk er tom, når du skal i fuld bedøvelse. Årsagen er, at hvis mad eller mavesaft kommer i lungerne kan det medføre alvorlige komplikationer.
Du må spise fast føde og/eller drikke mælkeprodukter indtil 6 timer før bedøvelsen.
Du må drikke væsker som vand, saftevand, klar juice, sodavand samt kaffe og te (uden mælk) indtil 2 timer før bedøvelsen.
Du må gerne spise tyggegummi og ryge (rygning frarådes dog og bør pauseres flest mulige dage op til operationen) og børste dine tænder indtil 2 timer før operationen.
Hvis du har et alkoholforbrug på mere end 4 genstande dagligt, skal det stoppes 1-2 uger inden operationen – evt. i samarbejde med din egen læge.
Tip: Det er IKKE bedre eller sikrere at faste i længere tid end foreskrevet ovenfor, og det anbefales at drikke noget sødt indtil 2 timer før bedøvelsen.
Operationsdagen
På operationsdagen skal du:
Gå i bad, vaske hår og tage rent tøj på. Vi anbefaler behageligt og enkelt tøj, der er let at tage af og på.
Fjerne evt. neglelak/gelénegle, sminke, kunstige øjenvipper, smykker inkl. piercinger samt kontaktlinser.
Have arrangeret hjemtransport da du ikke selv kan føre et køretøj umiddelbart efter operationen.
Medicin
På operationsdagen skal du tage den medicin du plejer, med mindre andet er aftalt med anæstesilægen eller kirurgen.
Hvis du eksempelvis lider af astma, epilepsi eller andet, skal du medbringe din medicin på operationsdagen.
Spiser du fiskeoliepiller/Omega3/6/9 skal du ophøre med dette 1 uge før planlagt operation, da disse er blodfortyndende.
Samtale med narkoselæge
Du møder narkoselægen på selve operationsdagen. Husk at oplyse narkoselægen om evt. allergi overfor medicin.
Hvordan foregår bedøvelsen
Inden bedøvelsen får du ”præ-medicin”, der består af smerte- og kvalmestillende tabletter. Du får anlagt en lille plastkanyle i hånden eller albuen, hvor igennem du får tilført bedøvelsesmidlerne. Du får påsat elektroder på din brystkasse, så vi kan overvåge din hjerterytme. Yderligere får du en blodtryksmanchet på overarmen samt en lille klemme (iltmåler) på fingeren.
Bivirkninger ved fuld bedøvelse
Du kan føle dig øm i halsen og være lidt hæs – dette forsvinder typisk i løbet af 1 døgn.
Kvalme og opkastninger er almindeligt, men vi gør hvad vi kan, for at forebygge det med kvalmestillende medicin. Du kan føle dig træt og sløv, hvilket også er helt normalt.
Efter operationen
Du vågner inde på operationsstuen og går eller køres ud i opvågningen. Her vil du typisk ligge et par timer. Her vil du blive tilbudt smerte- og kvalmestillende medicin samt mad og drikke. I særlige tilfælde kan det blive nødvendigt at overnatte i klinikken.
Du vil blive informeret om forløbet af operationen af kirurgen, inden du tager hjem.
Vi anbefaler, at du ikke er alene den første nat efter operationen.
Det videre forløb
Smertestillende medicin
Der vil næsten altid være hævelse og smerter efter en næseoperation. Efter nogen operationer lægges et stramt plaster over næsen for at begrænse hævelsen. Hævelsen aftager gradvist i løbet af 14 dage. I andre tilfælde lægger vi gips på næsen, som skal sidde i 7-10 dage.
Med mindre du ikke tåler det, anbefaler vi 2 typer smertestillende medicin:
- Paracetamol (Panodil/Pamol/Pinex). Kan købes uden recept. Dosis er 2 tabletter á 500 mg x 4 i døgnet.
- Ibuprofen (Ibumetin/Ipren/Burana). Kan købes uden recept som 200 mg. Dosis er 2 tabletter á 200 mg x 3 i døgnet. Vær opmærksom på at hvis du har fået det på recept er det ofte som 400 mg. I så fald skal der kun tages 1 tablet x 3 i døgnet.
Du vil herfra få udleveret smertestillende til det første døgn efter operationen. Medicin til videre forbrug vil blive lagt på receptserveren på operationsdagen til afhentning dagen efter.
Kirurgen vil i nogle tilfælde vurdere, at du skal have ordineret forebyggende antibiotika. Dette vil også blive lagt på receptserveren på operationsdagen til afhentning dagen efter.
Komplikationer
Det er almindeligt at have næsesmerter, tandsmerter og hovedpine efter operationen – følelsesløshed i fortænderne kan også forekomme.
Efter operationen kan der dannes skorper i næsen. Du må ikke pudse næse eller ”pille næse” på grund af risiko for blødning.
Der kan forekomme sivblødning fra næsen efter operationen, hvilket er helt normalt. Det er en god ide at sove med hovedet højt og undgå skoldhede drikke/spise de første døgn efter operationen. Du kan reducerer sivblødning ved at indtage iskolde drikke, sutte på en isklump eller spise sodavandsis, da det medfører, at blodkarrene omkring næsen trækker sig sammen.
Hvis næseskillevæggen skal støttes, vil du få lagt silikoneplader i næsen, denne kan vanskeliggøre vejrtrækningen igennem næsen. Ved den abulante kontrol 7 dage efter din operation vil vi fjerne silikonepladen. Hvis der er størknet blod i næseborene, kan du med fordel forsigtigt fjerne/opløse dette med våde vatpinde.
Du kan i nogle tilfælde også opleve hævelse af øjnene og evt. blive blå under øjnene. Dette vil aftage stille og roligt.
Ambulant kontrol
Inden udskrivelsen får du en tid til kontrol i vores ambulatorium efter 7 dage til fjernelse af næseskinne/gips og/eller silikoneplader og evt. tråde.
Det er en god ide at indtage paracetamol 2 x 500 mg og ibuprofen 2 x 200 mg en til to timer før du kommer til kontrollen, således at eventuel oprensning af næsen ikke medfører ubehag.
Restitution
Vi anbefaler 7-10 dages rekreation hjemme, hvor du bør holde dig i ro og undgå fysisk anstrengende aktiviteter og sport.
Har du brug for dokumentation for dette, kan du få det udleveret inden du udskrives.
Det forventede kosmetiske resultat
Lever resultatet ikke op til forventningerne, kan en ny operation komme på tale. Det er dog ikke i alle tilfælde muligt at operere til et mere tilfredsstillende resultat.
Kontakt os hvis der er noget du er i tvivl om.
Du skal kontakte klinikken i tilfælde af:
- Kraftig blødning
- Feber
- Tiltagende smerter
- Tiltagende hovedpine
- Nytilkomne synsproblemer
Det første døgn kan du ringe til din kirurg på
tlf. 93 63 46 57.
Herefter kontakter du klinikken på
tlf. 70 21 21 10.
Såfremt klinikken har lukket, skal du kontakte 1813 i akutte tilfælde.
Det forventede kosmetiske resultat
Lever resultatet ikke op til forventningerne, kan en ny operation komme på tale. Det er dog ikke i alle tilfælde muligt at operere til et mere tilfredsstillende resultat.
Kontakt os hvis der er noget du er i tvivl om.