Skip to content

SKÆV NÆSESKILLEVÆG OPERATION

SKÆV NÆSESKILLEVÆG OPERATION

SKÆV NÆSESKILLEVÆG OPERATION

operation for skæv næseskillevæg

Problmerne ved en skæv næseskillevæg

En skæv næseskillevæg kan give problemer med at trække vejret gennem næsen og tørhed af slimhinden evt. med skorper og gentagne næseblødninger. Næseskillevæggen deler næsehulen i to lige store dele. Brusken i næseskillevæggen kan, når den vokser medføre forsnævring i den ene eller anden side.

Årsager til en skæv næseskillevæg

Derudover kan slag mod næsen i forbindelse med fx sport eller trafikuheld give skævhed. Sker det i barnealderen, kan det medføre, at næsen vokser sig yderligere skæv. Næseskillevæggen kan godt være skæv uden, at det kan ses udvendig på næsen. 

Symptomer ved skæv næseskillevæg

Oftest hæmmes luftpassagen kun i det ene næsebor, men næseskillevæggen kan også være s-formet, så den hæmmer luftpassagen i begge næsebor

Forundersøgelse

Inden du tager beslutningen om en operation kommer du til forundersøgelse hos en af vores speciallæger i øre-næse-halskirurgi. Speciallægen lytter til dine symptomer og undersøger din næse. Aftaler vi, at en operation er den bedste løsning, gennemgår speciallægen forløbet samt mulige bivirkninger og komplikationer med dig. Vi taler desuden om, hvad du kan forvente dig af operationen.

 

Forundersøgelse

Inden du tager beslutningen om en operation kommer du til forundersøgelse hos en af vores speciallæger i øre-næsehalskirurgi. Speciallægen lytter til dine symptomer og undersøger din næse. Aftaler vi, at en operation er den bedste løsning, gennemgår speciallægen forløbet samt mulige bivirkninger og komplikationer med dig. Vi taler desuden om, hvad du kan forvente dig af operationen.

 

Operationen

Operationen foregår i fuld bedøvelse, og du skal derfor møde fastende til operationen. 

Operationen varer ca. 1 time. Den foregår gennem det ene næsebor, og snittene lægges fortil i næseskillevæggen, så der ikke kommer synlige ar. De forvoksede og skæve områder af skillevæggen fjernes eller trimmes og sættes på plads i midtlinjen, så luftpassagen bliver bedre. Det kan også være nødvendigt at formindske næsens muslingeben for at forbedre luftpassagen.

Til slut lægges silikoneplade i begge sider af næsen. Dette sker for at stabilisere den ny opererede næse.  Silikonepladerne skal sidde i 1 – 2 uger efter operationen. Sårene sys med selvopløselige tråde, og du får en gazeserviet under næsen.

Information om operation ved fuld bedøvelse

Fasteregler

Det er vigtigt at din mavesæk er tom, når du skal i fuld bedøvelse. Årsagen er, at hvis mad eller mavesaft kommer i lungerne kan det medføre alvorlige komplikationer.

Du må spise fast føde og/eller drikke mælkeprodukter indtil 6 timer før bedøvelsen.

Du må drikke væsker som vand, saftevand, klar juice, sodavand samt kaffe og te (uden mælk) indtil 2 timer før bedøvelsen.

Du må gerne spise tyggegummi og ryge (rygning frarådes dog og bør pauseres flest mulige dage op til operationen) og børste dine tænder indtil 2 timer før operationen.

Hvis du har et alkoholforbrug på mere end 4 genstande dagligt, skal det stoppes 1-2 uger inden operationen – evt. i samarbejde med din egen læge.

Tip: Det er IKKE bedre eller sikrere at faste i længere tid end foreskrevet ovenfor, og det anbefales at drikke noget sødt indtil 2 timer før bedøvelsen.

Operationsdagen

På operationsdagen skal du:

Gå i bad, vaske hår og tage rent tøj på. Vi anbefaler behageligt og enkelt tøj, der er let at tage af og på.

Fjerne evt. neglelak/gelénegle, sminke, kunstige øjenvipper, smykker inkl. piercinger samt kontaktlinser.

Have arrangeret hjemtransport da du ikke selv kan føre et køretøj umiddelbart efter operationen.

Medicin

På operationsdagen skal du tage den medicin du plejer, med mindre andet er aftalt med anæstesilægen eller kirurgen.

Hvis du eksempelvis lider af astma, epilepsi eller andet, skal du medbringe din medicin på operationsdagen.

Spiser du fiskeoliepiller/Omega3/6/9 skal du ophøre med dette 1 uge før planlagt operation, da disse er blodfortyndende.

Samtale med narkoselæge

Du møder narkoselægen på selve operationsdagen. Husk at oplyse narkoselægen om evt. allergi overfor medicin.

Hvordan foregår bedøvelsen

Inden bedøvelsen får du ”præ-medicin”, der består af smerte- og kvalmestillende tabletter. Du får anlagt en lille plastkanyle i hånden eller albuen, hvor igennem du får tilført bedøvelsesmidlerne. Du får påsat elektroder på din brystkasse, så vi kan overvåge din hjerterytme. Yderligere får du en blodtryksmanchet på overarmen samt en lille klemme (iltmåler) på fingeren.

Bivirkninger ved fuld bedøvelse

Du kan føle dig øm i halsen og være lidt hæs – dette forsvinder typisk i løbet af 1 døgn.

 

Kvalme og opkastninger er almindeligt, men vi gør hvad vi kan, for at forebygge det med kvalmestillende medicin. Du kan føle dig træt og sløv, hvilket også er helt normalt.

Efter operationen

Du vågner inde på operationsstuen og går eller køres ud i opvågningen. Her vil du typisk ligge et par timer. Her vil du blive tilbudt smerte- og kvalmestillende medicin samt mad og drikke. I særlige tilfælde kan det blive nødvendigt at overnatte i klinikken.

Du vil blive informeret om forløbet af operationen af kirurgen, inden du tager hjem.

Vi anbefaler, at du ikke er alene den første nat efter operationen.

Det videre forløb

Smertestillende medicin

Der vil næsten altid være hævelse og smerter efter en næseoperation. Efter nogle operationer lægges et stramt plaster over næsen, for at begrænse hævelse. Hævelsen aftager gradvist i løbet af 14 dage. I andre tilfælde lægger vi gips på næsen, som skal sidde 7 – 10 dage. 

Med mindre du ikke tåler det, anbefaler vi 2 typer smertestillende medicin:

  • Paracetamol (Panodil/Pamol/Pinex). Kan købes uden recept. Dosis er 2 tabletter á 500 mg x 4 i døgnet.
  • Ibuprofen (Ibumetin/Ipren/Burana). Kan købes uden recept som 200 mg. Dosis er 2 tabletter á 200 mg x 3 i døgnet. Vær opmærksom på at hvis du har fået det på recept er det ofte som 400 mg. I så fald skal der kun tages 1 tablet x 3 i døgnet.

Du vil herfra få udleveret smertestillende til det første døgn efter operationen. Medicin til videre forbrug vil blive lagt på receptserveren på operationsdagen til afhentning dagen efter.

Komplikationer

Det er almindeligt at have næsesmerter, tandsmerter og hovedpine efter operationen. Smerterne kan i nogle tilfælde strække sig frem til ugedagen for fjernelse af eventuelle silikoneplader. Følelsesløshed i fortænderne kan også forekomme.

Ambulant kontrol

Inden udskrivelsen får du en tid til kontrol i vores ambulatorium efter 7-14 dage. Vi anbefaler, at du tager en pårørende med.

Det er en god ide at indtage paracetamol 2 x 500 mg og ibuprofen 2 x 200 mg en til to timer før du kommer til kontrollen, således at fjernelse af siliconeplader og næseskjold ikke medfører ubehag

 

Restitution

Vi anbefaler 7-10 dages rekreation hjemme, hvor du bør holde dig i ro og undgå fysisk anstrengende aktiviteter og sport.
Har du brug for dokumentation for dette, kan du få det udleveret inden du udskrives.

 

Du skal kontakte klinikken i tilfælde af:

  • Kraftig blødning
  • Feber
  • Tiltagende smerter
  • Tiltagende hovedpine
  • Nytilkomne synsproblemer

Det første døgn kan du ringe til din kirurg på
tlf. 93 63 46 57. 

Herefter kontakter du klinikken på
tlf. 70 21 21 10. 

Såfremt klinikken har lukket, skal du kontakte 1813 i akutte tilfælde.