Skip to content

Lammelse af stemmebånd

HVAD ER LAMMELSE AF STEMMEBÅND?

Behandlinger

Supplerende kirurgisk behandling

Dette anbefales som en midlertidig løsning sammen med stemmetræning. Effekten varierer mellem 2-6 måneder. Kan evt. gentages. Indgrebet kan gøres i lokalbedøvelse eller fuld bedøvelse. Vi foretrækker lokalbedøvelse, idet vi undervejs kan vurdere om mængden af materiale er tilstrækkelig, idet du kan tale undervejs. Det tager endvidere kortere tid og du behøver ikke faste forud.

Materialet vi bruger er en såkaldt hydrogel med syntetisk Calcium Hydroxylapatit. Indsprøjtningen foretages gennem forsiden af halsen mens der er et fiberskopisk kamera gennem næsen, så kirurgen kan se stemmebåndene undervejs. Forud vil du have fået bedøvelse i næsen, i svælget og gennem huden på halsen. Selve indgrebet tager ca. 20 min i alt.

Bivirkninger:
Lokalbedøvelse har desværre en meget bitter smag. Man oplever synkebesvær under bedøvelsens virkning (ca 45 min). Der kan være lille risiko for blødning og infektion.

Operation af en protese ind i stemmebåndet anbefales til patienter med permanent lammelse af stemmebåndet. Vi kan desværre ikke tilbyde denne operation på nuværende tidspunkt.

Vi kan vejlede dig om operationen og hvor den udføres.

01

På operationsdagen

02

Efter operationen

Du bliver observeret i nogle timer på vores opvågning og i klinikken, hvorefter du formentlig kan udskrives og overnatte i eget hjem. 

Smerter 

Efter alle kirurgiske indgreb må der forventes smerter. Der er desuden risiko for blødning og infektion under ophelingsprocessen, om end dette er sjældent.

 

Vi anbefaler følgende smertestillende behandling:

Paracetamol – 2 tabletter à 500 mg x 4 i døgnet (håndkøb). Ibuprofen – 2 tabletter à 200 mg x 3 i døgnet (håndkøb) eller 1 tablet à 400 mg x 3 i døgnet (recept). Opstår der mavesmerter anbefaler vi at du kontakter egen læge.

03

Restitution & kontrol

Det første døgn efter anbefaler vi at du ikke taler, for at lade stemmebåndet få ro. Herefter må du begynde at tale stille og roligt. De fleste vil opleve en forbedring af stemmen med det samme, men typisk går der en uge inden den finder sit leje. 

 

Man kan føle smerter som ved en let halsbetændelse. Nogle har klumpfornemmelse i halsen i op mod 1 uge.


Din kirurg vil aftale en opringning til dig indenfor den første uge. Du skal komme til en konsultation 3-4 uger efter behandlingen, hvor vi kan vurdere resultatet.

Du vil undervejs kunne kontakte din kirurg via email eller SMS

Vi garanterer dig kvalitet og selvfølgelig fuld diskretion

—  HENRIK BREDAHL OG NICLAS RUBEK

Vores telefoner er åbne hver dag, ring på +45 70212110

Behandling og kirurgi er leveret af erfarne speciallæger

Lægerne

Klinikken drives og ejes af overlægerne Niclasubek og Henrik Bredahl, og de er sammen de primære kirurger på Rhinoklinikken. I hverdagen får de hjælp af en række andre specialister, som alle er veluddannede og trænede i klinikkens specialer.

Henrik
Bredahl

Læge fra Københavns Universitet 1999. Speciallæge i Øre-, Næse- og Halssygdomme og er til daglig overlæge på Rigshospitalets Øre-, Næse- og Halskirurgiske afdeling. Er sektionsansvarlig overlæge for det rhinologiske subspeciale på Rigshospitalet.

Henrik har en bred erfaring med kosmetisk og funktionel næsekirurgi samt avanceret bihulekirurgi. Han har gennem en årrække været tilknyttet Amalieklinikken i København, hvor han har stået for al kosmetisk næsekirurgi. Har deltaget i mange internationale kurser og kongresser indenfor emnet.

Formand for Dansk Rhinologisk Selskab. Medlem af European Rhinologic Society. Medlem af The European Academy of Facial Plastic Surgery.

 

Niclas
Rubek

Læge fra Københavns Universitet 2004. Speciallæge i Øre-, Næse- og Halssygdomme og er til dagligt overlæge på Rigshospitalets Øre-, Næse- og Halskirurgiske afdeling. Niclas har stor erfaring med både kosmetisk og funktionel næsekirurgi samt bihulekirurgi. Niclas er en af de mest erfarne kirurger i Nordeuropa til behandling af sygdomme i svælget ved hjælp af kikkertbaseret robotkirurgi, herunder behandling af både kræftsygsomme og søvnkirurgi.

Niclas har tidligere været ansat på Aleris-Hamlet Privathospital som rhinolog. 

Bestyrelsesmedlem i Dansk Rhinologisk Selskab. Medlem af European Rhinologic Society. Medlem af The European Academy of Facial Plastic Surgery

Book tid

skriv til os

Skriv en mail eller udfyld kontaktformularen, så svarer vi dig så hurtigt vi kan. Undlad at skrive dit cpr.nr.

Ring

Ring til os og få en tid, eller hør om hvordan vi kan hjælpe dig videre.

Mandag-onsdag fra 10:00 – 19:00 & Torsdag-fredag fra 10:00 – 14:00

Udredning

Det er vigtigt at adskille snorken fra søvnapnø, idet snorken i sig selv ikke giver anledning til følgesygdomme. En hyppig anvendt screenings metode er den såkaldte ”Epworth Sleepiness Scale”, hvor man anvender et spørgeskema. Hvis man på baggrund af dette skema mistænker søvnapnø, bør man udredes med en hjemmemåling af søvnen (kardio-respiratorisk-monitorering) eller den mere avancerede polysomnografi, som foretages under overnatning på et søvnmedicinsk center. Lider man alene af snorken eller mild, ikke-symptomgivende søvnapnø, findes der kun få steder i Danmark hvor man har formaliserede behandlingstilbud.

Rhinoklinikken tilbyder, udover den vanlige udredning af snorken, en supplerende undersøgelse som afklarer, om man kan kirurgisk behandles for sin lidelse. Ved anvendelse af små mængder sovemedicin induceres en let sedation, der kan sidestilles med søvn. Mens man sover og snorker, foretages en kikkertundersøgelse af næse og svælg, hvorved det kortlægges, præcist hvor i svælget snorkelyden fremkaldes og en evt. aflukning opstår (søvnendoskopi eller DISE). På baggrund af denne undersøgelse kan en individuel behandling skræddersyes. Behandlingen kan i nogle tilfælde være en snorkeskinne og andre gange kirurgisk behandling. Bivirkningerne og succesraten ved behandlingerne afhænger i høj grad af, hvor i svælget lyden opstår, og hvordan den enkeltes anatomi er. Det er med andre ord ikke altid man kan tilbyde en virksom behandling.

Såfremt der konstateres behandlingskrævende søvnapnø, viderehenvises patienten til natlig CPAP-maske-behandling.

Ikke kirurgisk behandling består typisk i behandling med en snorkeskinne, der kan købes på internettet eller specialfremstilles ved en tandlæge eller kæbekirurg. Nogle har også gavn af et positionsbælte, der sørger for man sover på siden.

Der er også tilfælde hvor binyrebarkhormonholdig næsespray eller næsekirurgi kan afhjælpe tilstanden, hvis lidelsen formodes at skyldes dårlig vejrtrækning gennem næsen.

Kirurgisk behandling omfatter:

· Radiofrekvensbehandling af den bløde gane

· Fjernelse af halsmandler

· Kirurgisk ændring af den bløde gane

· Radiofrekvensbehandling af tungemandler

· Næseskillevægsoperationer og/eller reduktion af næsemuslingeben

Disse indgreb kan ofte kombineres, og variationerne baseres på baggrund af fundene ved søvnendoskopien og efter nøje drøftelse med patienten, omkring hvad der er realistisk at opnå samt mulige bivirkninger og risici. Hvis patienten beslutter sig for kirurgisk behandling, udfærdiges en aftale mellem kirurgen og patienten.