Skip to content

FESS og CAS FESS
bihuleoperationer

Hvornår SKAL MAN HAVE EN bihuleoperation

Næsens bihuler er en labyrint af små slimhindebeklædte hulrum. De fleste kender til kæbehulerne og pandehulerne, men bagved næsen finder man også sibenscellesystemet og sphenoidet. Enhver af disse bihuler kan have aflukningsproblemer, der typisk giver tryksmerter i ansigtet og hovedpine. Forsætter aflukningen i længere tid kan det medføre bihulebetændelse forårsaget af bakterier, nogle gange vedvarende og andre gange med et tilbagevendende mønster. I sådanne tilfælde kan en bihuleoperation komme på tale.

TYPER AF Bihuleoperationen

Operationstyper
kan kombineres
efter individuel behov.

Mange har oplevet at få bihulebetændelse i efterforløbet af en normal forkølelse, hvilket er helt normalt og går normalt over af sig selv. Hos nogle bliver infektionen kronisk og svær at behandle med antibiotika

Polypper i næsen, som ikke er betinget af infektion, men er derimod en kronisk irritation af næseslimhinden. Polypperne er vandige slimhindefortykkelser der medføre vejrtrækningsbesvær gennem næsen, nedsat lugtesans og tæthedsfornemmelse i næsen. Som udgangspunkt behandles polypper med binyrebarkhormon næsespray, men hos nogle patienter er det også nødvendigt med kirurgisk fjernelse af polypperne, samtidig med at man åbner bihulesystemet mere op, så næsesprayen kan komme helt ud i bihulerne og herved opnå bedre effekten af behandlingen.

Bihuleoperationen foregår i fuld bedøvelse og er altid forudgået af en skanning af bihulerne (CT-skanning). Dette gøres for, at kirurgen kan studere problemstillingen og omfanget af kirurgien. Skanningen bruges også til at studere anatomien i bihulesystemet, der kan variere fra patient til patient. Ved tidligere bihuleoperationer, kompleks eller omfattende kirurgi anvendes computervejledt navigationskirurgi, hvor man ved hjælp af et computersystem får information om vigtige anatomiske strukturer og herved mindsker risikoen for at beskadige dem.

Ved operationen anvendes kikkertkirurgi gennem næseborene og der efterlades således ingen synlige ar. Indgrebet varer typisk mellem 1 og 3 timer og afsluttes med anlæggelse af pakning i næsen for at undgå blødning og sammenvoksninger. Pakningen opløser sig selv.

01

På operationsdagen

02

Efter operationen

Du bliver observeret i nogle timer på vores opvågning og i klinikken, hvorefter du formentlig kan udskrives og overnatte i eget hjem.

Der kan forekomme sivblødning fra næsen efter operationen, hvilket er helt normalt. Pakningerne i næsen og bihulerne medfører at du ikke kan trække vejret optimalt gennem næsen, men det bedres dag for dag i takt med at de opløses. Det er en god ide at sove med hovedet højt. Efter bihuleoperationen kan der dannes generende skorper i næsen. Du må ikke pudse næse eller ”pille næse” på grund af risiko for blødning. Vi anbefaler derfor, at du skyller næsen med saltvand minimum 3 – 4 gange dagligt fra dagen efter operationen. Det er bedst at anvende et næsehorn til dette hvilket kan købes på de fleste apoteker.

Læs vejledning herom.

Næsespray
Hvis du bruger spray med binyrebarkhormon (f.eks. Nasonex, Flixonase eller Rhinocort), skal du sædvanligvis holde pause, indtil du har været til den første kontrol i klinikken. Din kirurg kan dog beslutte at du skal begynde tidligere.

Smerter
Efter operationen kan du have ondt. Smerterne opleves meget forskelligt.

Vi anbefaler følgende smertestillende behandling:
Paracetamol – 2 tabletter à 500 mg x 4 i døgnet (håndkøb).
Ibuprofen – 2 tabletter à 200 mg x 3 i døgnet (håndkøb) eller 1 tablet à 400 mg x 3 i døgnet (recept).

Opstår der mavesmerter anbefaler vi at du kontakter egen læge.

03

Restitution & kontrol

Inden udskrivelsen får du en tid til kontrol i vores ambulatorium efter 7 – 14 dage. Vi anbefaler, at du tager en pårørende med. Det er desuden en god ide at indtage paracetamol 2 x 500mg og ibuprofen 2 x 200mg en til to timer før du kommer til kontrollen således at eventuel oprensning af næsen ikke medfører ubehag.
Vi anbefaler 7-10 dages rekreation hjemme, hvor du bør holde dig i ro og undgå fysisk anstrengende aktiviteter og sport.
Har du brug for dokumentation for dette, kan du få det udleveret inden du udskrives.

Du skal kontakte os hvis:
• Der kommer stærk blødning fra næsen.
• Du får feber.
• Du får tiltagende smerter.
• Du får tiltagende hovedpine.

Vi garanterer dig kvalitet og selvfølgelig fuld diskretion

—  HENRIK BREDAHL OG NICLAS RUBEK

Vores telefoner er åbne hver dag, ring på +45 70212110

Behandling og kirurgi er leveret af erfarne speciallæger

Lægerne

Klinikken drives og ejes af overlægerne Niclasubek og Henrik Bredahl, og de er sammen de primære kirurger på Rhinoklinikken. I hverdagen får de hjælp af en række andre specialister, som alle er veluddannede og trænede i klinikkens specialer.

Henrik
Bredahl

Læge fra Københavns Universitet 1999. Speciallæge i Øre-, Næse- og Halssygdomme og er til daglig overlæge på Rigshospitalets Øre-, Næse- og Halskirurgiske afdeling. Er sektionsansvarlig overlæge for det rhinologiske subspeciale på Rigshospitalet.

Henrik har en bred erfaring med kosmetisk og funktionel næsekirurgi samt avanceret bihulekirurgi. Han har gennem en årrække været tilknyttet Amalieklinikken i København, hvor han har stået for al kosmetisk næsekirurgi. Har deltaget i mange internationale kurser og kongresser indenfor emnet.

Formand for Dansk Rhinologisk Selskab. Medlem af European Rhinologic Society. Medlem af The European Academy of Facial Plastic Surgery.

 

Niclas
Rubek

Læge fra Københavns Universitet 2004. Speciallæge i Øre-, Næse- og Halssygdomme og er til dagligt overlæge på Rigshospitalets Øre-, Næse- og Halskirurgiske afdeling. Niclas har stor erfaring med både kosmetisk og funktionel næsekirurgi samt bihulekirurgi. Niclas er en af de mest erfarne kirurger i Nordeuropa til behandling af sygdomme i svælget ved hjælp af kikkertbaseret robotkirurgi, herunder behandling af både kræftsygsomme og søvnkirurgi.

Niclas har tidligere været ansat på Aleris-Hamlet Privathospital som rhinolog. 

Bestyrelsesmedlem i Dansk Rhinologisk Selskab. Medlem af European Rhinologic Society. Medlem af The European Academy of Facial Plastic Surgery

Book tid

skriv til os

Skriv en mail eller udfyld kontaktformularen, så svarer vi dig så hurtigt vi kan. Undlad at skrive dit cpr.nr.

Ring

Ring til os og få en tid, eller hør om hvordan vi kan hjælpe dig videre.

Mandag-onsdag fra 10:00 – 19:00 & Torsdag-fredag fra 10:00 – 14:00

Udredning

Det er vigtigt at adskille snorken fra søvnapnø, idet snorken i sig selv ikke giver anledning til følgesygdomme. En hyppig anvendt screenings metode er den såkaldte ”Epworth Sleepiness Scale”, hvor man anvender et spørgeskema. Hvis man på baggrund af dette skema mistænker søvnapnø, bør man udredes med en hjemmemåling af søvnen (kardio-respiratorisk-monitorering) eller den mere avancerede polysomnografi, som foretages under overnatning på et søvnmedicinsk center. Lider man alene af snorken eller mild, ikke-symptomgivende søvnapnø, findes der kun få steder i Danmark hvor man har formaliserede behandlingstilbud.

Rhinoklinikken tilbyder, udover den vanlige udredning af snorken, en supplerende undersøgelse som afklarer, om man kan kirurgisk behandles for sin lidelse. Ved anvendelse af små mængder sovemedicin induceres en let sedation, der kan sidestilles med søvn. Mens man sover og snorker, foretages en kikkertundersøgelse af næse og svælg, hvorved det kortlægges, præcist hvor i svælget snorkelyden fremkaldes og en evt. aflukning opstår (søvnendoskopi eller DISE). På baggrund af denne undersøgelse kan en individuel behandling skræddersyes. Behandlingen kan i nogle tilfælde være en snorkeskinne og andre gange kirurgisk behandling. Bivirkningerne og succesraten ved behandlingerne afhænger i høj grad af, hvor i svælget lyden opstår, og hvordan den enkeltes anatomi er. Det er med andre ord ikke altid man kan tilbyde en virksom behandling.

Såfremt der konstateres behandlingskrævende søvnapnø, viderehenvises patienten til natlig CPAP-maske-behandling.

Ikke kirurgisk behandling består typisk i behandling med en snorkeskinne, der kan købes på internettet eller specialfremstilles ved en tandlæge eller kæbekirurg. Nogle har også gavn af et positionsbælte, der sørger for man sover på siden.

Der er også tilfælde hvor binyrebarkhormonholdig næsespray eller næsekirurgi kan afhjælpe tilstanden, hvis lidelsen formodes at skyldes dårlig vejrtrækning gennem næsen.

Kirurgisk behandling omfatter:

· Radiofrekvensbehandling af den bløde gane

· Fjernelse af halsmandler

· Kirurgisk ændring af den bløde gane

· Radiofrekvensbehandling af tungemandler

· Næseskillevægsoperationer og/eller reduktion af næsemuslingeben

Disse indgreb kan ofte kombineres, og variationerne baseres på baggrund af fundene ved søvnendoskopien og efter nøje drøftelse med patienten, omkring hvad der er realistisk at opnå samt mulige bivirkninger og risici. Hvis patienten beslutter sig for kirurgisk behandling, udfærdiges en aftale mellem kirurgen og patienten.